ELI7

TYPE: rural

LOCATION: Vravrona, Attica, Greece

PROJECT: new private vacation home & exterior spaces

DATE: 2008 -

DESIGN CONCEPT
The house is sited on the east coast of Attica, in a flat glade surrounded by pine trees. Although extremely compact in terms of interior circulation, the spatial layout is clearly readable from the outside, as each function is volumetrically distinct, expressing its limits: the largest volume on the southeast side accommodates the main living-dining area, served by the smaller linear volume to the west, housing the kitchen, housekeeper’s quarters and parking area. Bedrooms occupy the northern part of the house, in a jagged arrangement which maximises east and west views and privacy.
Surfaces of these volumes on both the horizontal and vertical planes extend outwards as clearly delineated individual elements, to mark the exterior living areas and anchor the house to its site.
On the vertical plane, two walls, perpendicular to each other, extend from the interior outwards to divide between private rooms, living-dining area and secondary spaces. These two walls generate the basis of the planar organisation as well as the formal expression. On the east-west axis, a distinctive stone wall transverses the house from the west - following the entrance path to bring the inhabitant/visitor into the heart of the house, the living space, transforming into a fireplace and bookshelves, before extending out to the main covered living terrace to direct the views eastwards to the sea. The wall is echoed on the north side of the house, by a series of east-west stone walls, forming a thick northern boundary to each of the private rooms, and extending out to their private terrace to protect from the strong north wind and frame the view eastwards to the sea. On the north-south axis, a plastered wall extends from the main entrance of the house to screen off the secondary spaces from the primary ones and travels out along a set of stairs to define the boundary between the flower garden and the herb-and-vegetable garden.
On the horizontal plane, a series of flat roofs and generous shading trellis extend over the terraces, filtering the light and providing opportunities for outdoor living and gathering.
On the building skin, large floor-to-ceiling glass panels, that slide open and disappear into wall cavities unite interior and exterior covered spaces, bringing the beauty of the serene landscape into the house.

PROJECT TEAM:
M. Doxa
M. Kyriazis
G. Cavoulacos